tisdag 18 september 2018

Bernkastel-Kues

Sen frukost på hotellet

Efter ganska mycket intryck hittills tog vi en sen frukost. Som vanligt en helt OK sådan klockan 9.

Promenad över bron till Kues

Vår startidé var att gå en stadsrundtur, men det var lite kyligt på förmiddagen. I skuggan alltså. För att slippa hämta tröjorna i bilen gick vi en promenad över bron till Kues. Bron och hela Kues låg nämligen i sol. Mitt på bron fanns ett fint romerskt solur. Vi förundrades över att vi inte kunde se vad klockan var. Det visade sig bero på att skuggan inte föll på urtavlan förrän klockan 10. Vi var där en minut innan. På tillbakavägen syntes skuggan tydligt. Från bron var det som överallt en fantastisk utsikt. Vi kollade också in Vinotheket på St. Nicolas Hospital. Enligt vissa Tysklands bästa vinothek. Det var ännu inte öppet och det var i alla fall för tidigt för att prova vin.

Om ni klickar på bilden kan ni troligen se en liten, liten
skugga nedanför X:et. Klockan var 9:59

Skön vy över Mosel

Rundvandring i Bernkastel

Tillbaka i Bernkastel, Bernkastel är på östra sidan Mosel och Kues är på västra sidan, var det turistinfo som gällde. Med gratisbiljett från hotellet fick vi en elektronisk guide med hörlurar och bilder som tog oss via den medföljande kartan runt i Aldstadt. Guiden höll hög kvalitet och via en engelsk dialog mellan Mossela och DoktorWein lärde vi oss mycket om Bernkastel, dess historia och dess byggnader. Verkligen värd de nästan 2 timmar det tog.

Vi hamnade efter en grupp med levande guide. Vi kunde snart
passera dem och lugnt gå i vår egen takt.

Även här har Mosel svämmat över. Värst
1784. Husen hade krokar högt upp så att
man via rep kunde binda upp sådant man
inte ville ha förstört.

Vinodlingen sköts för hand pga de branta bergen. Åse var
skräckslagen över trapporna. In i berget gick en 100 meter lång gång,
som där bredde ut sig lika långt åt båda håll. Här förvaras
vinet i en temperatur som året om håller 8-9°

De flesta hus är byggda med fackverk(korsvirke). Man hade
inte råd till det dyrare materialet sten. Nedersta våningen är
dock ofta sten pga brandrisken

Att husen har minsta våningen i bottenplanet och
byggdes på höjden berodde på hur skatten räknades ut.
Markarean bestämde skatten.

Marktplatz var fin. Mönstren på husen handlade bl.a. om att skrämma
spöken. De äldsta husen är gamla. Från 1400- och 1500-talet

Busstur till Burg Landshut

Efter rundturen fick vi en halvtimmes paus innan bussen upp till Burg Landshut skulle avgå. Då hann vi med ett glas vin i solen på en av alla uteserveringar. Bussen var en skranglig sak. Men upp kom vi de ca 900 m långa vägen på serpentinvägar. Väl uppe mötte oss den hittills finaste utsikten. Borgen är från romersk tid, då man anlade många borgar längs Mosel för att försvara vattenvägen. De flesta romerska borgarna är idag ruiner, så även denna. Inuti borgen har man byggt en restaurang med panoramafönster mot Mosel och i övrigt i stil med ruinen. Fast det ser nyare ut. I restaurangen åt vi för första gången Flammkuchen. Det smakade mycket bra.

Mosel från ovan





Flammkuchen

Vinprovning på Vinothek

Efter nedkomsten från borgen begav vi oss direkt till Vinotheket igen. Här provade vi så mycket vitt vin att smaklökarna nästan domnade. Här fanns ca 50 olika sorters trocken och kanske något mindre av halbtrocken och ännu lite mindre av lieblich. Rödvin och sekt fanns naturligtvis också, Vi provade bara trocken och lite halbtrocken. Det gick till så att man fick ett glas och sedan fick man gå ner i vinkällaren och läsa om vinerna. I kylar stod flaskor med nummer på. Tyvärr ingen mänsklig hjälp och det hade vi nog behövt. Vi provade betygsatte och provade. Tanken var att imorgon köra dit och köpa lämpligt vin. Så blir det inte.

Åse provar med och funderar

Göran längst bort läser och funderar

Ny vinprovning i Spitzhäusen

På väg tillbaka stannade vi en stund igen vid en uteservering och åt glass och drack kaffe. 
Efter glassen och alldeles innan hotellet stannade Åse till framför Spitzhäuzen. Kunde man inte prova vin där? Jodå Vi gick in och frågade. Det blev en bättre provning som resulterade i inköp av ett antal flaskor. Huset har vi kanske berättat är byggt 1415 och väldigt speciellt. Tysklands äldsta trähus, 2 meter brett.



Allt försöker vi dokumenteras

Tre torra och två halvtorra. 

Vila på hotellet

Nu kände vi att vi behövde vila en stund och så blev det. Hotellet är ju granne med Spitzhäusen, där vi köpte vinet. 

Kvällspromenad med öl och vin

För första kvällen orkade vi också med en kvällspromenad, som slutade vid en uteservering med ett glas vin till Åse och en flaska vatten och en Hefeweizen till Göran. Vattnet till Göran kom av språkfel. Hefeweizen blev något i stil med weissenhef och tolkades välvilligt av servitören som wasser och hefeweizen. Så det kan bli. Härlig ljum kväll var det i  alla fall.

1 kommentar:

  1. Trevligt med allt vinprovande,men synd om Dig Göran som bara fick vatten på sista stället.

    SvaraRadera